“Свобода за националистите от Пирин Благоевград!”

Автор: Bianco от 21-02-2013, 17:32
Напередодні сьогоднішнього матчу-відповіді Ліги Європи, в якому “Динамо” гратиме у Бордо, варто згадати банер, який було вивішено на трибуні ультрас “Динамо” під час першого матчу цих команд у Києві. Банер зі словами “Свобода за националистите от Пирин Благоевград!” зібрав багато вдячних відгуків від болгарських уболівальників, адже присвячений був саме хлопцям з Болгарії.

23 вересня 2011 року цигани вбили болгарського хлопчика у селищі Катуниця, після чого по всій країні прокотилася хвиля демонстрацій та масових антициганських протестів, в яких активну участь брали вболівальники різних болгарських клубів. Серед них були й четверо уболівальників ФК “Пірін” (Благоєвград) – Ніколай Йовев, Александр Ангов, Стоян Ставрев та Васіл Георгіев, що мешкають у невеличкому містечку під назвою Санданскі. І хоча цей клуб зараз грає у третьому болгарському дивізіоні, він добре відомий в країні, адже його спортивна академія дала початок кар’єрі багатьох відомих болгарських гравців, зокрема – Дімітару Бербатову. Особливістю цього клубу є те, що в його командах грають винятково болгари, переважно з південно- західного регіону країни, вихідці з якого відзначаються хоробрістю та патріотичними настроями.

Влітку 2012 року в Санданскі в офісі партії “Євророма”, що складається переважно із циганів та підтримує їх, стався вибух, внаслідок чого один циган загинув, іншому – відірвало руку. Через кілька днів за підозрою у організації та здійсненні цього вибуху поліція затримала вищезгаданих місцевих хлопців. Єдиним обвинуваченням проти них є лише їхні націоналістичні погляди та участь у антициганських протестах 2011 року. Незважаючі на те, що дехто з них на момент вибуху навіть не був у місті, незважаючи на їхнє алібі, відсутність прямих доказів, покази свідків, хлопців і досі тримають у в’язниці, порушуючи їхні права та примушуючі омовити себе, хоча місцева громада переконана, що вибух – наслідок кримінальних “розбірок” між циганами.

Але хлопці не лишился самі. Футбольні уболівальники різних клубів, звичайні болгарські громадяни збирають гроші для
підтримки їхніх родин, проводять демонстрації та мітинги, розгорнули цілу кампанію під гаслом “Свобода за националистите от Сандански” – себто “Свободу націоналістам із Санданскі”. Підтримку хлопцям висловили і фанати “Динамо” (Київ), адже ситуація із абсурдним звинуваченням безневинних їм добре знайома – родина Павличенків досі у неволі. Так само, як болгарські фанати з різних клубів – ЦСКА (Софія), “ЛевскІ”, “Берое” (Стара Загора) та решта підтримують кампанію “Свободу Павліченкам!”.

Ось такого листа з подякою ми отримали з Болгарії:

Дорогі друзі з України! Дуже вам дякуємо за моральну підтримку болгарських націоналістів! На вашу акцію відгукнулись багато фанів різноманітніх клубів Болгарії! Я буду тримати вас у курсі справи з чотирьма ув'язненими. І бажаю вам багато успіхів у змаганнях!

Оригінал:

Dear friends from Ukraine, thank you so much for the moral support for the Bulgarian nationalists! There is a great response here from fans of different Bulgarian clubs for what you have done! I will keep you informed about the situation with the four boys under arrest. And I wish you the very best of luck in the tournament!

“Свобода за националистите от Пирин Благоевград!”
шаблоны для dle 11.2
 
Kyiv City Supporters (KCS) 2008-2014