Уйпешт-Ференцварош 19/08/2012

Автор: Bianco от 21-08-2012, 10:17
Три трамваї і один автобус пошкоджено, безлади в метро, розбиті скляні двері однієї зі станцій… Все це свідчить про дербі в столиці Угорщини. Поліція працює в особливому режимі. Фенів Фраді доставляють в окремих потягах метро і супроводжують колону до самого стадіо. З наближенням до стадіо все частіше чутно ментівські сирени та все більше видніються сірі. Чесно кажучи, вони тут мають набагато респектабільніший вигляд, аніж у нас.



Уйпешт-Ференцварош 19/08/2012

Не дивлячись на великий ажіотаж, квиток на гру можна купити в день гри, але краще про це попіклуватися заздалегідь, адже є ризик простояти тут у великій черзі. На такі матчі як цей найдешевший квиток коштує 1400 форінтів (5 євро), на звичайні ж матчі 900 форінтів. Мій квиток був у сектор D, і мені пощастило побувати на фен-трибуні Уйпешту.
На околицях стадіо всі стіни в різних написах та свастиках. На території самого стадіо імені Суси Ференца можна зустріти небагаточисельні графіті, правда ненайкращої якості. Велика кількість місцевих хлопців на мастях, виглядають досить таки небезпечно зі сторони. Вік 21 – 40 років. Кожен вхід на стадіо відповідає певній трибуні. Пропускають по 2 людини і тому скупчення народу перед входом на стадіо дуже велике. Ще на вході мною були помічені хлопці на футболках Легії (хто не знає Уйпешт товаришує з Легією), а на самому стадіо можна зустріти і їхні наліпки.





Шмон ретельний, після турнікетів спочатку оглядає стюарт, а потім вже акаб. Але проносити піро можна, було б бажання . Працювати стюартами на стадіо беруть не аби-кого. Дрищів немає. На ультрас-трибуні працюють хлопці так чи інакше пов`язані з рухом. Між трибунами пересуватися неможливо, вхід на центральні сектори перекриті залізною решіткою.


На початок матчу сектори господарів і гостей заповнені вщент. На цю гру запросили угорських олімпійців, вихованців спортивного клубу Уйпешт, які здобули золото на Олімпіаді в Лондоні. Найбільше вітали олімпійського чемпіона зі спортивної гімнастики Крістіана Беркі, заряджаючи його ім`я.


На вихід команд господарі підготували досить масштабний перф. Посередині всієї трибуни здіймається малюнок з фанатом, який тримає за руку іншого фаната, тільки маленького. В обох на спині цифри 12. По боках підіймаються сині літери UJPEST. На фоні – модульне шоу з білих модулів та модулів, які утворюють стрічку національного прапора. На крайніх секторах великі бузкові банери з цифрами 20 і 8. (Що значать ці числа я не зрозумів). Знизу текстовик з уривком однієї з фанатських пісень: «Kis srбc voltam, bбmultam a csodбt» ("Коли я був малим хлопчиськом, споглядав з подивом"). Як можна зрозуміти – банер свідчить про зв`язок поколінь у русі. До речі, щодо поколінь, на сусідній центральній трибуні можна було споглядати банду міцних хлопців… років по 6-9 та їхні банери «mini ultras». Взагалі ж на трибуні по середині і знизу стоять основні люди руху, ближче до крайніх секторів можна побачити дівчат, молодняк та менш активних фенс.



Зі сторони зелених прихильників було підготовлено піро-шоу з прапорами і розтяжками і банером із зображенням якогось
лицаря і підписом «Idegenben is otthon», що означає щось типу «На відстані теж вдома». Також Фраді підготували текстовик присвячений угорським олімпійцям "Magyar Olimpikonok! Igazi pйldakйpek vagytok!" ("Угорські Олімпійці! Ви справжній приклад для наслідування!")


Варто зазначити, що такі ультра групи, як Ujpest Viola Bulldogs та Ferencvaros Green Monsters є показовими в усій країні. Це найвищий рівень угорської ультрас-сцени.
Зі стартового свистка починається активна шиза нон-стоп з обох боків, дуже часто лунають заряди в сторону опонентів на тему х*єсосів та шлюх. Звук насправді дуже сильно вражає. В мене спочатку навіть мурашки по шкірі побігли. Споукмен заряджає через мікрофон. Звук з мікрофону йде на 3 гучномовці перед всією трибуною. Деякі заряди підтримує майже весь стадіо. А під заряд «Aki nem ugrбl fradista» (Хто не скаче – фраді) стрибає весь стадіо, окрім, звісно, гостей.


На полі теж досить-таки цікаво. Вже на 22ій хвилині господарі відкривають рахунок. Шалена радість господарів. Деякі найшаленіші фени навіть падають на коліна. Піля цього по всій D трибуні подорожує банер з сумнівним зображенням та написом «101% anti ftc» (ftc – це абревіатура Ференцвароша Ferencvбrosi tуrna club)


В перерві багато фенів заправляється пивом. На початку другого тайму на одному з центральних секторів хтось запалює фаєр, але буквально секунд на 10. Стюарти реагують швидко. На гостовій трибуні теж невеличке піро шоу. На домашній трибуні здіймається текстовик польською мовою «Staruch, chlopaki, pdw – jebac psy» А на 64 хвилині вже гості розгортають текстовики з таким змістом: «Ъjpest huligensz, mъltkor a lуgу csцcsцtцket kйrtьk, de ti egyből a szцrцs pinбtokat mutatбttok. Olcsу kurvбk» ("Хулігани Уйпешта, минулого разу ми просили показати вас ваши цицьки, але замість цього ви всі разом показували свої волохаті п*зди. Дешеві шлюхи!") Зміст доволі таки сумнівний, явно з підтекстом, але що саме мається на увазі знають мабуть тільки ті, кому адресований текстовик.


Далі я почув звук газового балончика і відразу побіг в той бік.. Деякі люди вже витирали очі від газу і сильно кашляли. Знизу почали вишиковуватися акаби, надягаючи шоломи і протигази. Багато хуліганів побігли вниз. Від акабів їх відділяв кордон стюартів, якому ледве вдавалося стримувати агресивних хлопців. В сторону космонавтів полетіли разні предмети. Розлетілася палатка, в якій продають атрибутику. Та акаби почали відступати, перед фанами зачинили ворота. Акабам нажаль вдалося пов`язати одного суппортера. Ходили чутки, що все це здійнялося через те, що хтось в когось спи*див сумку чи то в палатці з атрибутикою щось потягнули.


Трабли з акабами закінчуються, а на секторах починається нове шоу. На цей раз вже з димами – бузковими, помаранчевими та блакитними. Дими супроводжуються вибухами петард, які кидаються ледве не на лінію поля. На протилежній трибуні здіймається ще один текстовик, як я зрозумів зі змісту, Фраді мали на увазі, що лілові багато пи*дять в і-неті, а на ділі виявляються слабаками. Щось типу цього. Та бузкові вже святкують перемогу, але, як виявилось, зарано. На 90ій хвилині в ворота Уйпешта призначається небезпечний штрафний, а пред цим Фраді запалюють дим на секторі. Гості зрівнюють рахунок, весь стадіо у розпачі, окрім звісно, гостей. 1-1, проте бузкові не зупиняються і продовжують підтримувати свою команду.


Чудо трапляється на 94ій хвилині. Господарі вдало подають кутовий, голова, нога негра, гол, фінальний свисток. Воротар Уйпешту біжить до трибун, залазить на вишку і починає заряджати. Це видовище! Таке враження, ніби виграли Лігу Чемпіонів, хоча ні, мабуть, все ж таки перемога над Ференцварошем для них більша за перемогу в ЛЧ. Обидві команди підходять до своїх трибун, а воротар все продовжує стрибати на вишці під заряд «Aki nem ugrбl fradista». Далі футболісти Уйпешту підходять до центральних секторів і знову всім гуртом, взявшись за руки йдуть до фенс-трибуни, розбігаються і ковзають на животі по газону. За цим слідує командне фото на фоні ультра-трибуни, воротар повертається до товаришів по команді, трибуни скандують його прізвище, команда кидає свої футболки на сектори.

Дорогою зі стадіо лілові заряджають «Ьnnepel az egйsz vбros kiszopott a kiszopott a ferencvбros» (Святкує все місто, від*моктав, від*моктав ференцварош) і т.д. і т.п. Чергове дербі завершилось.

ВІДЕОшаблоны для dle 11.2
 
Kyiv City Supporters (KCS) 2008-2014